Introducere
Cu cât un copil este mai mic, cu atât mai multe abilități își poate dezvolta. Însă, ei nu vor fi capabili să-și dezvăluie și cultive potențialul înnăscut decât pe baza unei stimulări intelectuale progresive. Urmând cursurile metodei Shichida, abilitățile înnăscute ale copiilor sunt activate cu ajutorul activităților distractive, pe bază de joacă.

Detalii
- Un an de metodă Shichida înseamnă 12 luni, 1 şedinţă/săptămână, 50 min./şedinţă
- Fiecare copil participă însoțit de un părinte până la vârsta de 3 ani, apoi, după 3 ani, participarea părintelui la clasă este opțională în funcție de adaptabilitatea copilului
- Înscrierea este posibilă oricând în timpul anului
- Înscrierea se face pe un an, iar lecțiile se pot achita în pachete de 12 lecții (3 luni), 24 lecții (6 luni) sau 48 lecții (12 luni).
- Costul unei lecții este de 39 eur (echivalentul în lei la data plății) pentru centrul din Oradea
***Pentru centrul din București, costul urmează a fi comunicat.
Desfășurare
- Lecţiile sunt concepute astfel încât să încurajeze desprinderea copilului de părinte şi formarea autonomiei lui. Structura lecţiilor pregăteşte copilul pentru integrarea în sistemul educaţional (creşă/grădiniţă).
- Pe durata lecţiei, instructorul încurajează în permanență copiii și le oferă foarte multă afecțiune.
- Copiii înţeleg şi răspund la instrucțiunile date de instructor datorită contextului creat prin joc şi mişcare.
Sfaturi pentru părinți
- Înaintea lecţiei, copilul se poate simţi nesigur şi poate refuza să se desprindă de părinte pentru a intra în clasă. Tocmai de aceea recomandăm părinților să le ofere celor mici confortul emoţional de care au nevoie, participând cu aceștia la clasă până la vârsta de 3 ani şi să le lase copiilor timp să se acomodeze la noul mediu.
- Înaintea lecţiei, copilul poate fi agitat sau impulsiv, inclusiv în ce priveşte mânuirea obiectelor din jur. El poate fi pregătit din timp, povestindu-i despre spaţiul în care se va desfăşura lecţia, ajutându-l să anticipeze mediul respectiv. De asemenea, starea părintelui este asimilată de copil, de aceea, recomandăm ca atunci când părintele participă la clase să se asigure că sunt într-o stare interioară cât mai armonioasă.
- În timpul lecţiei, copilul poate deveni neatent la instrucţiunile profesorului. Părinții îl pot ghida discret către acesta, îndemnându-l prin gesturi să fie atent la activităţile din lecţie, până când familiarizarea cu rutina acesteia îi va îmbunătăţi concentrarea.
Activități pe grupuri de vârste
Stimularea abilităților potențiale
În acest interval de vârstă, copiii au potențial nelimitat și o capacitate excelentă de a absorbi informație. Cu cât sunt stimulați mai mult, cu atât mai bună va fi activitatea creierului. Bebelușii în jurul vârstei de 20 luni deja încep să-și arate dorința de a învăța spontan, iar încurajând dorința lor de învățare, le vom dezvolta sentimentul de independență.
În timpul lecțiilor, utilizăm materiale distractive și cântece, pentru a scoate la iveală abilitățile copiilor, iar afecțiunea manifestată de părinți și contactul fizic vor contribui mai departe la dezvoltarea minții și corpului celor mici. Pentru a cultiva fundația afecțiunii și empatiei, punem mare preț pe relația dintre părinte și copil.
Exemple de activități:
-
Îmbrățișarea
Pielea este locul unde inima și afecțiunea se întâlnesc, așadar, recomandăm afișarea afecțiunii față de cel mic prin îmbrățișare. Instructorii Shichida le zâmbesc celor mici și îi îmbrățișează în timpul lecției, astfel copiii se simt acceptați de către instructori și încurajați să parcurgă cu entuziasm lecțiile.
-
Flashcard-uri
Fundația dezvoltării psihice a unui copil pornește de la vocabular. Cu cât un copil are un vocabular mai bogat, cu atât va deveni mai inteligent. În timpul lecțiilor, activăm capacitatea copiilor de a înțelege limbajul, prin afișarea unui număr considerabil de carduri cu imagini, la o viteză mare.
-
Exerciții de dexteritate
Încurajăm stimularea intelectuală a copiilor și prin dezvoltarea dexterității. În timpul activităților dezvoltate special pentru acest obiectiv ( descoperirea diversității de culori, forme etc.), îi provocăm pe cei mici să-și folosească vârfurile degetelor.
Activități recomandate pentru acasă:
- Expunerea activă a copiilor la litere, numere și cuvinte
- Masajul bebelușilor pentru dezvoltarea sentimentului de siguranță
- Audiții de muzică clasică, ce-i va calma și le va stimula creierul
- Expunerea la carduri cu imagini și puncte
Fundamentarea abilităților
Între vârstele de 2-3 ani, copilul își formează bazele abilităților, care, în acest interval, se pot dezvolta într-un ritm rapid. Cei mici încep să vorbească în această perioadă, în timp ce corpul și mintea li se dezvoltă rapid. În această perioadă, copiilor le place să testeze totul pe propria piele, așadar, noi le dezvoltăm independența prin încurajarea ducerii la bun sfârșit a diferitelor provocări și a exprimării prin vorbire sau scriere. Odată ce duc la bun sfârșit provocările, îi felicităm pentru efort, astfel copiii simțindu-se iubiți și în siguranță.
Exemple de activități:
-
Antrenament pe bază de imagini
Emisfera dreaptă a creierului are abilitatea de a vizualiza și derula imagini asemenea unui film. Noi dezvoltăm memoria, creativitatea și puterea de concentrare prin exerciții de imagetraining, în activități în care copiii se transpun în diferite situații sau prin antrenarea memoriei fotografice.
-
Antrenamentul memoriei prin crearea de legături
Aceste tipuri de activități ajută copii să facă asocieri între mai multe obiecte sau concepte prin crearea unei povești și memorarea ei. Astfel, antrenăm imaginația, memoria și intuiția celor mici.
-
Fișe de lucru
Fișele de lucru îi ajută pe cei mici să sedimenteze informațiile primite în cadrul fiecărei lecții, astfel dezvoltând abilitatea de a consolida ceea ce a învățat.
Activități recomandate pentru acasă:
- Activități de lucru manual și completarea de puzzle-uri, pentru dezvoltarea motricității
- Activități de antrenare a memoriei
- Activități de desen, în vederea pregătirii pentru scrierea de litere
Amplificarea abilităților
Copiii de 4 și 5 ani sunt deja curioși și interesați de o varietate de lucruri. Ascultăm cu atenție copiii și le respectăm ideile, fără să-i întrerupem. De asemenea, dezvoltăm activ imaginația și abilitățile de expresie ale copiilor, prin activități precum desenarea a ceea ce și-au imaginat și verbalizarea a ceea ce au simțit, sau alte activități creative. Tot în această perioadă, conținutul fișelor de lucru se schimbă în funcție de nivelul de gândire al copiilor.
Exemple de activități:
-
Memorarea cuvintelor ”cârlig”
Pentru început, copiii memorează cuvinte peg, care sunt perechi de numere și cuvinte (sub formă de imagini). După memorarea acestor cuvinte peg, copiii vor putea să asocieze numerele cu imagini, astfel dezvoltându-le abilitatea de a reține cantități mari de numere.
-
Efectuarea de operații matematice, prin metoda Shichida a Abacului cu 100 de Bile
Efectuarea de operații matematice este introdusă în program copiilor cu vârste între 4 și 6 ani. Abacul cu 100 de Bile este o unealtă foarte eficientă pentru absorbția de informație și-i ajută pe copii să înțeleagă conceptul de număr și să facă operații matematice într-un timp foarte scurt.
-
Antrenarea creativității cu ajutorul Hărții Da Vinci
Harta Da Vinci presupune scrierea de cuvinte asociate unei teme într-o formă radială. Astfel, copiii trebuie să se gândească la cuvinte și să le scrie, pe măsură ce răspund la întrebări pe o anumită temă, ca, mai apoi, să folosească cuvintele pentru a forma propoziții. Această activitate ajută la dezvoltarea abilităților de scriere, observație, gândire strategică și creativitate a celor mici.
Activități recomandate pentru acasă:
- Copilul și părintele se gândesc împreună la întrebări pentru care nu știu răspunsurile, folosindu-se de dicționare și alte materiale în acest sens.
- Dezasamblarea și reasamblarea în noi forme a jucăriilor
- Activități creative și de lucru manual
- Scriere și citire de texte
- Citirea de povești care dezvoltă imaginația și ajută în învățarea regulilor din societate
Construirea fundației de pregătire pentru învățarea la școală
Capacitatea cognitivă crește considerabil la vârsta de 6 ani. De aceea, în lecțiile pentru această vârstă ne focusăm pe dezvoltarea memoriei și a abilităților primare academice, precum vocabularul și matematica.
Exemple de activități:
-
Memorarea celor 1000 de imagini
Copiii memorează treptat de-a lungul mai multor lecții (prin exerciții sub formă de joc) 20 de seturi a câte 50 de cuvinte și apoi încearcă să recite cuvintele rapid din memorie. Această activitate le dezvoltă celor mici abilitatea de a folosi memoria vizuală pentru a reține cantități considerabile de informații.
-
Crearea de origami
Activitate de dezvoltare a motricității
-
Experimente științifice
Dezvoltarea capacității de predicție și abilităților de gândire logică
-
Probleme aritmetice sub formă de povești
Dezvoltarea gândirii logice și a abilităților de rezolvare a operațiilor matematice
Activități recomandate pentru acasă:
- Scriere și citire de texte
- Citirea de povești care dezvoltă imaginația și ajută în învățarea regulilor din societate.