Lăsați copiii să fie copii – lăsați-i să învețe

Din momentul în care s-a născut, copilul începe să învețe.

Copiii sunt excepționali! Ei încep să învețe din ziua în care s-au născut. Însă mulți părinți se tem că dacă își vor pune copiii în situații în care este necesar să învețe, acestora le va fi inhibată capacitatea de creativitate și învățare pe viitor. Cercetătorii inovatori din domeniul educației spun însă că poți găsi un mediu propice pentru a ajuta copilul să se dezvolte într-un mediu educațional bogat:

„Sunt extrem de mândră că pot pregăti copiii noștri australieni pentru un viitor foarte provocator”, spune Shiao-Ling Lim, directoarea programului de învățare timpurie Shichida Australia. „Dovada, nevoia, și cu siguranță pasiunea vine atât din partea părinților, cât și a instructorilor noștri. În primul rând, însă, este important ca cei mici să iubească ceea ce le prezentăm și informațiile să-i ajute să prospere în orice sens, chiar înainte de a intra într-un mediu educațional formal.”

Dar Shiao-Ling este, de asemenea, inspirată nu numai de dorința de a influența în mod pozitiv copiii, ci și indirect prin cercetători independenți, cum ar fi Dr. Frank Oberklaid (director fondator al Centrului pentru Sănătatea Copiilor din cadrul Spitalului Regal din Melbourne). El a descoperit că:

„În curând vor fi apuse zilele în care doar cunoașterea abecedarului va fi de ajuns atunci când se intră la școală […], iar dacă juniorii vor fi cu mult în urmă față de restul generației lor, va fi prea târziu. Dacă prima dată când un copil deschide o carte este când are 7 ani, atunci este deja în urmă cu învățarea. Acesta este un lucru pe care adevărații educatori (de obicei, cei care au lucrat cu mai mult de 20 de copii la un moment dat) îl știu deja. Ca părinți, aceasta este o situație pe care vrem să o evităm pentru copiii noștri cu orice preț. Linia de start este la naștere (dacă nu mai devreme!).”

Altă constatare este că un copil învață totul despre lume în momentul în care intră în ea:

„Știm sigur că învățarea începe la naștere. Primii cinci ani, înainte ca cei mici să ajungă la școală, sunt probabil cei mai importanți ani în ceea ce privește educația.”

Accentuăm faptul că este prea târziu pentru copii să înceapă să învețe doar odată ce încep școala. Dr. Oberklaid subliniază că timpul este extrem de important: de ce să nu începi să creezi o bază puternică pentru învățare atunci când este mai ușor, iar mintea copilului este precum un burete?

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, literalmente sunt afectate circuitele cerebrale, acele circuite din creier se stabilizează și devin mult mai puțin plastice. Ca adult, dacă încerci să înveți ceva nou, indiferent dacă este vorba de o limbă străină sau de un instrument muzical, este mai dificil și motivul este că plasticitatea creierului scade în timp. E ca și fundația unei case. Poți încerca să o refaci, dar este scump și dificil și nu este niciodată la fel de bună ca la început. Și cu cât lași mai mult timp să treacă, cu atât mai greu devine, cu atât este mai complicat.”

Lasă un comentariu

Iubește. Încurajează. Acceptă.

Shichida este o metodă revoluționară de educație timpurie (de la 0-6 ani), care dezvoltă armonios abilitățile native ale copiilor.

Program

Luni-Vineri: 9 AM - 7 PM
Sâmbăta: 9 AM - 4 PM

Contact

Centrul Shichida Oradea Str. Kiev nr. 8
Telefon Fix: 0359.170.327
Telefon Fix: 0359.170.328
Email: contactoradea@shichida.ro

Newsletter